07 september 2018

Het belang van een goede portretfoto van de zorgprofessional

 

 

 

Het belang van een goede portretfoto van de zorgprofessional

Een goede portretfoto van de zorgprofessional is voor mensen met bijvoorbeeld autisme erg belangrijk. Mensen met autisme hebben goed ontwikkelde kwaliteiten. Kwaliteiten zoals bijvoorbeeld oog voor detail. Dat is bij hen veel beter ontwikkeld dan bij mensen zonder autisme. Een ander specifiek gedragskenmerk dat typisch is voor mensen met autisme is dat ze absoluut niet van verandering houden.

Een goede portretfoto van de zorgprofessional zorgt voor houvast

Het belang van een goede portretfoto van de zorgprofessional moet daarom zeker niet over het hoofd worden gezien. Het kleinste herkenbare detail draagt al bij aan de structuur waar zij veel baat bij hebben. Naast structuur is ook duidelijkheid erg belangrijk. Van elke verandering, hoe klein ook, kunnen ze danig van slag raken. Een vast aanspreekpunt dat voor hen herkenbaar is, geeft hen veel houvast. Net als weten wat er gaat gebeuren, met wie dat zal zijn en waar en wat er vervolgens gaat gebeuren. 

Voorkom het ontstaan van onnodige prikkels

Als zorgprofessional is het mede je taak mensen met autisme te helpen zich staande te houden in een wereld die constante prikkels geeft. Met een goede portretfoto van jezelf zorg je voor herkenbaarheid. Want een goede portretfoto is echt. Als ze je foto zien, moeten ze je direct herkennen. Als jij echter elke zes weken na een kappersbezoek met een andere haarkleur op je werk verschijnt, of met een andere coupe dan op je portretfoto die bij de deur hangt, is het snel gedaan met de herkenbaarheid. En net zo snel met het nauwkeurig opgebouwde vertrouwen. 

Heb je wel eens eerder zo stil gestaan bij het belang van een goede, herkenbare en vertrouwen wekkende portretfoto?

Zeer gevoelig voor verandering

Door hun prikkelgevoeligheid registreren mensen met autisme vaak erg snel en gedetailleerd

of een situatie, gebeurtenis of iemands uiterlijk veranderd is. Het kost hen veel energie om die veranderingen te kunnen accepteren. 

Iemand met autisme heeft aan informatie veel minder houvast dan iemand zonder autisme. Ze zijn voortdurend bezig duidelijkheid, voorspelbaarheid, zekerheid en veiligheid te vinden. Bijvoorbeeld waarom de zorgprofessional niet dat bloesje van de portretfoto aan heeft. Het houdt hen constant bezig en afgeleid. 

 

De functie van rituelen

Als zorgprofessional weet je als geen ander hoe belangrijk sterke routines en rituelen zijn voor mensen met autisme. Het kost hen veel moeite om zich aan veranderde situaties aan te passen. Een goede communicatie met bijvoorbeeld visuele hulpmiddelen als een klok, zandloper, maar ook je portretfoto helpen hen te begrijpen. Het geeft hen houvast bij de uitvoering van alledaagse activiteiten. Met een goede portretfoto win je het vertrouwen van deze bijzondere mensen.

 

Kijk dus zeker eens met een kritisch oog naar je eigen portretfoto.

31 augustus 2018

Ik maak wel een selfie!

Het belang van een professionele portretfoto

Wat zegt je professionele portretfoto precies over je, als je bedenkt dat een goede foto duizend woorden waard is? Vaak zeggen mensen ‘Ik vind dat ik nooit goed op een foto sta,’ of ‘Ik vind het verschrikkelijk om gefotografeerd te worden.’ Maar of je nu een professional bent, een ondernemer, manager, makelaar, spreker of auteur, een artiest of model, pas afgestudeerd of juist op zoek naar een baan, een professionele portretfoto is het eerste wat mensen van je zien. Op een professionele netwerksite zoals LinkedIn of in je CV is je zakelijke profielfoto van grote invloed op de kansen die voorbij komen. Die eerste indruk is wat telt. 

Waarom een professionele portretfoto voor je online profiel?

Een professionele portretfoto laat een geloofwaardige, zelfverzekerde en professionele persoon zien. Iemand met wie iedereen wel wil samenwerken. Wil je weten hoe je dat bereikt? Lees dan zeker verder.

LinkedIn profielfoto

LinkedIn profielen met een goede foto worden zeven keer vaker bekeken dan profielen zonder foto. Een goede foto van jezelf zorgt direct voor herkenbaarheid. Daarom is een foto die vijf jaar geleden gemaakt werd, geen optie. Wanneer mensen je niet direct herkennen, kan dit leiden tot wantrouwen. Ze zullen zich afvragen waarom je zo’n misleidende foto van jezelf plaatst. Geen goed begin voor een eerste kennismaking.

Niet doen!

Mensen zijn ijdel. Maar plaats alsjeblieft niet die ene selfie waarvan jij vindt dat je daarmee de beste versie van jezelf laat zien. Geloof me, selfies, oude foto’s, vakantiekiekjes, die ene gezinsfoto die gemaakt werd op het verjaardagspartijtje van tante Fien, jij met je liefste huisdier of in een innige omhelzing met je partner. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Je snapt hopelijk wel wat ik bedoel. Dit soort foto’s zijn pertinent ongeschikt als profielfoto voor zakelijke doeleinden.

Dicht bij jezelf met een zakelijke touch

Een professionele portretfoto legt de aandacht op het belangrijkste onderwerp. En dat ben jij! Als professionele portretfotograaf zorg ik ervoor dat de focus letterlijk én figuurlijk op jou ligt. Draag kleding die je in een zakelijk gesprek ook zou dragen. Maar blijf dicht bij jezelf. Als je normaal geen stropdas draagt, doe dat ook niet op je professionele portretfoto.

Zelfverzekerd

Houd je hoofd recht. Vooral vrouwen hebben de neiging hun hoofd op foto’s wat te kantelen. Hierdoor zien ze er minder zelfverzekerd uit. Nogmaals, je wilt een professionele foto. Een foto waarop je er zelfverzekerd en capabel uitziet. Kijk vooral niet te serieus. Ook al is het een serieuze business, een (glim)lach mag. 

Schakel de professional in

Vind je het moeilijk om ondanks de tips in dit blog een goede professionele foto te maken? Schakel mij als professionele portretfotograaf in. Met mijn jarenlange ervaring en mijn skills laat ik je op je gemak voelen zelfs vóór de camera en ga je altijd uiterst tevreden weg uit mijn studio. Ja, het kost wat extra, maar het is een investering die zeker de moeite waard is. Namelijk een investering in je toekomst.